Vad betyder ikigai och hur hittar jag det?

Ibland kan vi känna oss som ekorrar i ett hjul, fast i en rutin utan glädje och mening. Men visste du att det finns ett japanskt koncept som kan hjälpa dig att hitta den inre harmonin och lyckan? Låt mig introducera dig för ”Ikigai” – din personliga nyckel till ett meningsfullt liv!

Vad är Ikigai?

Ja vad är egentligen ikigai? Tänk på det som en korsning mellan passion, mening, yrkesliv och personligt välmående. Det är den magiska punkten där dina passioner och talanger möter det som världen behöver och vad du kan bli belönad för. Med andra ord, det är där ditt hjärta, ditt sinne, din kropp och själen är i perfekt balans.

Grafisk bild som förklarar ikigai

Hur hittar man sitt Ikigai?

För att hitta ditt ikigai behöver du utforska fyra viktiga områden i ditt liv:

  1. Vad du älskar: Identifiera dina passioner och intressen. Vad får ditt hjärta att slå snabbare? Det kan vara allt från konst och musik till att hjälpa andra eller utforska nya platser.

  2. Vad du är bra på: Reflektera över dina talanger och färdigheter. Vad är du naturligt bra på? Det kan vara att kommunicera effektivt, lösa problem eller skapa vackra ting.

  3. Vad världen behöver: Utforska behoven i din omgivning och samhället. Vilka problem finns där ute som du brinner för att lösa? Det kan vara allt från miljöfrågor till social rättvisa eller hälsa och välbefinnande.

  4. Vad du kan bli belönad för: Tänk på hur du kan omvandla dina passioner och talanger till något som också kan ge dig ekonomisk belöning eller erkännande. Det kan vara genom att starta en företagsverksamhet, arbeta inom en bransch du älskar eller bidra till samhället på olika sätt.

Rosa körsbärsblommor med blå himmel bakom

När du utforskar dessa fyra områden kommer du gradvis att närma dig din ikigai. Det kan vara att hitta ett drömjobb, starta ditt eget företag, engagera dig i ideellt arbete eller helt enkelt omforma ditt nuvarande liv för att bättre passa din passion och mening.

Kom ihåg att din ikigai inte är en destination utan en resa. Det handlar om att leva med medvetenhet och syfte varje dag. Så ta dig tid att reflektera, utforska och följa ditt hjärta. För när du hittar ditt ikigai, kommer du att upptäcka den djupa glädjen och tillfredsställelsen som kommer med att leva ett liv i harmoni med dig själv och världen runt omkring dig.

Ikigai är föränderligt, ditt Ikigai idag är högst troligen inte samma som det var när du var 15 år. Det är till och med nyttigt att stanna upp emellanåt för att reflektera kring vad ditt Ikigai är just nu. Kanske kan du skriva ner i en anteckningsbok för att sedan kunna se tillbaka på vad du skrev för ett år sedan, reflektera och utvärdera. Det ska jag göra! ✍🏻

Om du är nyfiken på att läsa mer om Ikigai kan jag rekommendera denna boken, som dessutom är väldigt fin att ha liggande framme 😍

Mörkhårig glad kvinna sitter på en soffas armstöd och ler in i kameran

Heej, det är jag som är Mia!

Boudoirfotograf i Stockholm

Hey gorgeous, så glad jag är att du hittat hit! Välkommen till min blogg, lite som en dagbok om mina fantastiska kunder, ”behind the scenes” och sådant som hör till ämnet boudoir. Häng kvar och säg gärna hej!

Sök