Hur får man en bättre självkänsla?

Självkänsla är ett begrepp som ofta används, men vad betyder det egentligen? Och hur skiljer det sig från självförtroende? I det här blogginlägget ska jag utforska dessa begrepp och lära dig hur du kan stärka din självkänsla för att bli en mer självsäker och harmonisk individ.

Blond kvinna ligger på en säng iklädd röda spetsunderkläder och skrattar på sin boudoirfotografering

Skillnaden på självkänsla och självförtroende

Självkänsla och självförtroende är nära relaterade, men de är inte samma sak. Självförtroende handlar om tro på ens egna förmågor och kompetenser inom specifika områden, som till exempel jobbet eller idrotten. Å andra sidan är självkänsla en mer övergripande känsla av värde och respekt för sig själv som person, oavsett prestationer eller yttre omständigheter.

Hur man vet om man har dålig självkänsla?

Det är viktigt att vara medveten om tecknen på låg självkänsla, så att du kan arbeta med att förbättra den. Några vanliga indikatorer på låg självkänsla inkluderar konstant självkritik, rädsla för att misslyckas, svårigheter att sätta gränser, jämförelse med andra och svårigheter att acceptera beröm eller komplimanger.

7 Tips på hur man kan träna på att få bättre självkänsla

  1. Praktisera självkärlek: Ge dig själv samma vänliga ord och handlingar som du skulle ge till en nära vän. Ta hand om din kropp, ge dig själv tid att vila och njuta av livet.

  2. Utmana negativa tankar: Försök att fånga upp och utmana negativa tankar om dig själv. Fråga dig själv om de verkligen är sanna och om de hjälper dig att må bra.

  3. Fokusera på dina styrkor: Identifiera och fokusera på dina styrkor och talanger. Var medveten om dina framgångar och prestationer, även de små.

  4. Sätt realistiska mål: Sätt upp mål som är realistiska och uppnåeliga. Att nå dessa mål kommer att ge dig en känsla av framgång och öka din självkänsla.

  5. Utmana dig själv: Ta dig utanför din komfortzon och utmana dig själv att prova nya saker och möta nya situationer. Genom att övervinna hinder och rädslor kommer du att stärka din självkänsla.

  6. Bygg upp din supportgrupp: Omge dig med människor som stöttar och uppmuntrar dig. Det är viktigt att ha en supportgrupp som kan lyfta dig upp när du känner dig nere.

  7. Sök professionell hjälp vid behov: Om du kämpar med låg självkänsla och det påverkar ditt välmående och din livskvalitet, tveka inte att söka professionell hjälp. En terapeut eller rådgivare kan ge dig verktyg och stöd för att stärka din självkänsla. Jag kan varmt rekommendera Lina som är legitimerad psykolog, utbildad i KBT och Schematerapi. Hon finns fysiskt i Stockholm men även online.

Att bygga upp en stark självkänsla är en process som tar tid och engagemang, men det är värt det. Genom att arbeta med att stärka din självkänsla kan du öka ditt välbefinnande och leva ett liv som är mer i linje med din sanna själ.

3 tips på enkla övningar att göra för att träna upp självkänslan:

  1. Daglig affirmation: Ta några minuter varje morgon för att säga en positiv affirmation till dig själv. Välj en mening eller fras som stämmer överens med dina mål och värderingar, som till exempel ”Jag är stark och kapabel att hantera alla utmaningar som kommer min väg” eller ”Jag älskar och accepterar mig själv precis som jag är”. Upprepa denna affirmation högt eller i tankarna flera gånger för att påminna dig själv om din egen styrka och värde.

  2. Självreflektion och tacksamhet: Innan du går och lägger dig på kvällen, ta några minuter för självreflektion och tacksamhet. Fundera över dina prestationer och framsteg under dagen, även de små. Skriv ner tre saker du är tacksam för eller som du uppskattade under dagen. Det kan vara allt från en vänlig gest från en kollega, gott morgonkaffe eller till en vacker solnedgång. Att fokusera på det positiva i ditt liv kommer att hjälpa dig att uppskatta dig själv och stärka din självkänsla.

  3. Övningar i mindfulness och självmedkänsla: Ta några minuter varje dag för att praktisera mindfulness och självmedkänsla. Sitt bekvämt och fokusera på din andning, låt tankarna komma och gå utan att döma dem. När du märker att du kritiserar dig själv eller har negativa tankar, försök att ersätta dem med mildhet och medkänsla gentemot dig själv. Påminn dig själv om att ingen är perfekt och att du förtjänar kärlek och acceptans precis som alla andra.

Genom att regelbundet praktisera dessa övningar kommer du gradvis att stärka din självkänsla och känna dig mer självsäker och harmonisk i ditt dagliga liv. Kom ihåg att det är en process som tar tid och engagemang, så var tålmodig och vänlig mot dig själv under resans gång. Men ta det första steget på vägen mot självkärlek och självacceptans redan idag genom att prova att göra övningarna. ❤️

Gillar du att lyssna på poddar? Då skulle jag vilja tipsa om några avsnitt från olika poddar som kan hjälpa till på vägen (avsnitten länkas till Spotify).

Balans i livet poddenGuidad meditation – Självmedkänsla

Välmåendepodden – Övning: Självmedkänsla

PsykologisnackBli snällare mot dig själv med självmedkänsla

Mörkhårig glad kvinna sitter på en soffas armstöd och ler in i kameran

Heej, det är jag som är Mia!

Boudoirfotograf i Stockholm

Hey gorgeous, så glad jag är att du hittat hit! Välkommen till min blogg, lite som en dagbok om mina fantastiska kunder, ”behind the scenes” och sådant som hör till ämnet boudoir. Häng kvar och säg gärna hej!

Sök